NAVIGATION MENU

Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

9 σειρές για να δεις μετά το "Breaking Bad"

ΕπιμέλειαΘοδωρής Δημητρόπουλος

O Γουώλτ Γουάιτ τα μάζεψε κι έφυγε, αλλά τα εκατομμύρια των φανς της σειράς θα χρειαστούν κάτι για να δουν τώρα. Μετά τον Χάιζενμπεργκ, τι;

Όπως κάθε σπουδαία σειρά, έτσι και το "Breaking Bad" αποτέλεσε σύνθεση πολλών διαφορετικών στοιχείων, με αποτέλεσμα πάρα πολλοί άνθρωποι να το λατρέψουν για διαφορετικούς λόγους.  Είχε στοιχεία από γουέστερν, από σαιξπηρικό δράμα, από μαύρη κωμωδία των αδερφών Κοέν, από τηλεοπτικούς αντι-ήρωες τύπου Τόνι Σοπράνο. Είχε τόσα πολλά, και τα ταίριαξε τόσο καλά, εξ ου και το αποτέλεσμα λατρεύτηκε τόσο.

Το ερώτημα όλων τώρα είναι, και τώρα τι; Η πιο συχνή ερώτηση μετά το "πώς σου φάνηκε το φινάλε" αυτές τις μέρες είναι, "τι να δω τώρα". Οπότε ΟΚ, εξαρτάται τι σου άρεσε στο "Breaking Bad", αλλά σίγουρα κάτι (ή όλα) από τα παρακάτω θα σε καλύψει. Να, λοιπόν. Να δεις αυτά.


1) The Shield


Διόλου τυχαίο που είχαμε αυτή τη σειρά ως συνεχές σημείο αναφοράς σε πολλά από τα reviews επεισοδίων. Πριν έρθει το "Breaking Bad" και ξανα-δείξει σε όλους πώς γίνεται, είχαμε το "Shield" ως εκείνη τη σειρά που κάθε σεζόν είναι καλύτερη από την προηγούμενη, δεν κάνει ποτέ κοιλιά, και μέχρι το τέλος θα σου έχει φέρει την ψυχή στο στόμα. Επίσης, αντι-ηρωικά μιλώντας, ο Βικ Μάκι είναι όσο πρόγονος του Γουώλτ Γουάιτ μπορεί να είναι ένας χαρακτήρας. Το κοινωνικό του πρόσωπο είναι καθαρό όμως στα παρασκήνια κάνει ένα σωρό βρώμικες πράξεις για χατήρι της οικογένειάς του. Μόνο που, ξέρεις, εν τέλει τα έκανε όλα για αυτόν. Είναι αριστούργημα, από την αρχή (ο καλύτερος πιλότος στην ιστορία) ως το τέλος (το καλύτερο φινάλε στην ιστορία). Γενικά μου αρέσει αυτή η σειρά, δεν ξέρω αν φαίνεται. (7 σεζόν, 88 επεισόδιο)


2) Justified


Τον πηγαινοφέρνουμε πολύ τον όρο γουέστερν, και προφανώς δεν εννοούμε πως το "Breaking Bad" έχει τύπους με καουμπόικα καπέλα που καβαλάνε άλογα, αλλά ότι δανείζεται έντονα από την εικονογραφία και τα μοτίβα κινηματογράφου όπως του Λεόνε. Οπότε είναι ταιριαστό που υπάρχει και μια άλλη σειρά η οποία συνδυάζει το νουάρ με την Άγρια Δύση, έχοντας για πρωταγωνιστή έναν παλιομοδίτικο σερίφη που του αρέσει να μιλάει λίγο, να φοράει το καπέλο του σαν σωστός σερίφης, και να τραβάει το πιστόλι του όταν η περίσταση το απαιτεί- ή έτσι κρίνει εκείνος. Αλλά κάποιες φορές, σε κάποιες πόλεις, πρέπει να κάνεις ό,τι μπορείς για να διατηρήσεις τη νομιμότητα. Αρκεί να είναι justified. (4 σεζόν, 52 επεισόδια, και βλέπουμε)


3) The Wire


Επί της ουσίας καμία απολύτως σχέση, αλλά αν είναι να αρχίσουμε να βάζουμε το "Breaking Bad" στη συζήτηση με τις κορυφαίες σειρές ever, το να έχουμε δει όλοι το "Wire" είναι υποχρεωτικό. Μη το βλέπεις σαν αγγαρεία βέβαια. Εξάλλου είναι η καλύτερη σειρά όλων των εποχών(5 σεζόν, 60 επεισόδια)




4) Banshee


Τα pulp στοιχεία του "Breaking Bad" πουθενά δε θα τα βρεις εντονότερα από ό,τι εδώ. Αλλά πετυχαίνει αυτό τον φανταστικό συνδυασμό pulp και σοβαρότητας (όχι Σοβαρότητας, μακριά από εμάς αυτά), δηλαδή όπως ο Σαλαμάνκα ανατίναζε τον άλλον και του άφηνε μισό το πρόσωπο κι εσύ έμενες με το στόμα ανοιχτό, έτσι και το "Banshee" έχει στιγμές οπτικά ακραίες που όμως δε τις καφρίζεις σα να έβλεπες πχ το "True Blood". Είναι σαν ένα φανταστικό b-movie που θα πετύχαινες στις 3 το βράδυ σε κάποιο κανάλι και θα έμενες να το χαζέυεις και μετά από λίγη ώρα θα στρωνόσουν μονολογώντας "ρε, γαμάτο είναι αυτό". Αφηγείται την ιστορία ενός άντρα που αποφυλακίζεται, πάει προς την πόλη όπου έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με τον νυν κατήγορο και τη γυναίκα του (που είναι η πρώην του, φυσικά) αλλά στη διαδρομή συναντάει τον νέο σερίφη ο οποίος δολοφονείται μπροστά στα μάτια του. Έτσι ο ήρωάς μας παίρνει την ταυτότητα του νέου σερίφη, άρα έχεις και όλα αυτά τα 'άντρας που φαίνεται να είναι κάτι νόμιμο αλλά πίσω από το προσωπείο' κλπ κλπ. Εντάξει ναι, υπάρχουν πολλές τέτοιες σειρές, τι να τις κάνουμε. Κάπου πρέπει να ζήσουν κι αυτοί οι αντι-ήρωες και το σινεμά έχει γεμίσει σκέτους ήρωες πια. Το "Banshee" είναι φανταστικό. (1 σεζόν, 10 επεισόδια)


5) House of Cards


Είχαμε γράψει πώς το "House of Cards" θα αλλάξει την τηλεόραση για πάντα, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με το "Breaking Bad". Αντιθέτως, αυτό που έχει όλη τη σχέση του κόσμου είναι ο τρόπος με τον οποίον ο μοχθηρός κεντρικός χαρακτήρας (ξανά, ένας άντρας που για τους τύπους είναι καθαρός και σεβάσμιος, αλλά στις σκιές ραδιουργεί) υφαίνει το ένας σχέδιο μετά το άλλο προκειμένου να πάει μπροστά το συμφέρον του. Εδώ η αρένα είναι η πολιτική, κάτι που κάνει το θέαμα λίγο μεν πιο ρηχό και προφανές, αλλά πολύ πιο απολαυστικό δε. Δεν υπάρχει επεισόδιο που θα το τελειώσεις και δε θα δες να δεις το επόμενο, αμέσως. (1 σεζόν, 13 επεισόδια, συνεχίζεται)


6) Deadwood


Μιλώντας για γουέστερν και για αντιήρωες. ΑΥΤΟ. Το "Deadwood" είναι η προσωπική μου αγαπημένη σειρά ανάμεσα από όλα τα Μεγάλα ΗΒΟ Αριστουργήματα, κάτι που έχει σίγουρα να κάνει με τη γλώσσα και με τη θεατρικότητα που δίνει ο δημιουργός Ντέιβιντ Μιλτς στους χαρακτήρες των φανταστικών κοινοτήτων που χτίζει. Επίσης, από όλες τις σειρές της ευρύτερης κατηγορίες 'σκοτεινός χαρακτήρας ανάμεσα στο καλό και το κακό' είναι εκείνη που προσεγγίζει περισσότερο το "Breaking Bad" ως προς την έμφαση στην λεπτομέρεια της καθημερινότητας. Η σειρά του Γκίλιγκαν μπορούσε να αφιερώσει μισό επεισόδιο σε μια σκηνή φόνου, και το "Deadwood" έχει μια προσέγγιση που επίσης βρίσκει την ποίηση και την τραγωδία μέσα στη λεπτομέρεια, έχοντας κάθε επεισόδιο να εκπροσωπεί μία μέρα από τη ζωή σε αυτή την -στα όρια του εκπολιτισμού- κοινότητας. (3 σεζόν, 36 επεισόδια)


7) The Sopranos


Προφανώς όταν μιλάμε για τα Μεγάλα Αριστουργήματα Του ΗΒΟ μιλάμε για "Wire" - "Deadwood" - "Sopranos", που πρέπει απολύτως να έχεις δει και τα τρία, αλλά αν ψάχνεις αυτό που πιο άμεσα σχετίζεται με τον κύριο Γουάιτ, ε, προφανώς ξεκινάς από εδώ. Τα στοιχεία που έχει δανειστεί ο Γκίλιγκαν είναι πάρα πολλά, που ξεκινούν από τον συχνά ονειρικό (στα όρια του εφιαλτικού) χαρακτήρα, τον κεντρικό ήρωα που πίσω από την καθημερινή του δουλειά κρύβει τις παράνομες δραστηριότητές του, και το ότι προσπαθεί να χτίσει ένα τείχος ανάμεσα σε αυτή τη ζωή και στην οικογένειά του, για να το δει φυσικά να καταρρέει. Κι αν έχεις δει να κυκλοφορούν κάτι ωραίες θεωρίες για το φινάλε του "Breaking Bad", τότε περίμενε να δεις το φινάλε του "Sopranos" και να διαβάσεις τι έχει γραφτεί γι'αυτό. Μιλάμε για ακαδημαϊκές μελέτες, όχι σαχλαμάρες. (6 σεζόν, 86 επεισόδια)


8) Mad Men


Η Άλλη Μεγάλη Σειρά Του AMC, και βασικά αυτή που τα ξεκίνησε όλα, είναι λίγο πριν το τέλος, και αν δεν το έχεις ξεκινήσει, ευκαιρία να το κάνεις τώρα. Ήταν εξάλλου η επιτυχία αυτής της σειράς με την κριτική και τα βραβεία που έδωσε στο κανάλι την αυτοπεποίθηση να δοκιμάσει κάτι με τους ρυθμούς και τις σκοτεινές θεματικές του "Breaking Bad". Να 'ναι καλά ο Ντον Ντρέιπερ. (6 σεζόν, 78 επεισόδια, συνεχίζεται)



9) NYPD Blue


Αν είναι να μιλάμε για αντι-ήρωες, ο ντετέκτιβ ενός φανταστικού τμήματος της αστυνομίας της Νέας Υόρκης Άντι Σίποβιτς είναι ο παππούς όλων τους. Όλων. Βέβαια δε συγκρίνεται σε ένταση και αγριάδα (και μη-νομιμότητα) με τους σύγχρονους, όμως ήταν ο χαρακτήρας εκείνος που έδωσε θάρρος σε πολλούς δημιουργούς να τολμήσουν να αφηγηθούν αντισυμβατικές, σκοτεινές ιστορίες με πρωταγωνιστή έναν άντρα που έμοιαζε περιτριγυρισμένος από ένα πέπλο τραγωδίας. Είναι περισσότερο procedural από όσο έχουμε συνηθίσει στη σημερινή τηλεόραση, αλλά ειδικά οι 3-4 πρώτες σεζόν είναι γκρίζα τηλεόραση στα καλά της. Δε θα παλιώσει ποτέ. (12 σεζόν, 261 επεισόδια)


Αλλά σοβαρά, THE SHIELD

Δεν το λέω μόνο εγώ, το λένε κι άλλοι. Δηλαδή ναι, σίγουρα, το ένα είναι ένα φρενήρες αστυνομικό ακραίο δράμα με υποθέσεις της βδομάδας και το άλλο ένα αργό, στοχαστικό πορτρέτο που θυμίζει γουέστερν γυρισμένο από τους αδερφούς Κοέν, αλλά ΟΚ. Εμπιστέψου με. Δες το.



Για να επικοινωνήσετε με το Αλχημείο πατήστε εδώ:  Επικοινωνία


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

γράψτε το σχόλιο σας εδώ...